Sol over Hjerkinn

På Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning er strømkilden til både fjellstua, campingplassen, fjøset og ridehallen nå et splitter nytt solcelleanlegg på fjøstaket, levert og montert av Solenergi Norge.

Solceller på taket er en god investering for Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning

Nøkkeltall:

  • Investering: 546 500kr eks mva
  • Solcellepanel: 200 paneler @310Wp
  • Solcellepanelet produserer: 59.948 kWh i året
  • Installert effekt: 62 kWp
  • Spart ned på anlegget etter: 8,3 år
  • Etter 20 år tjent: 784 851 kr
  • Redusert C02 utslipp: 35.969 kg per år

*Dette er helt realistiske beregninger gjort for kunden i 2019. Kostnader og støttesatser kan ha endret seg prosjekteringen ble gjort.– Det er for tidlig å trekke noen bastante konklusjoner om hvordan det fungerer etter så kort driftstid, og det attpåtil gjennom den mørkeste årstida. Men jeg følger med i appen, og det står nå og produserer strøm hver dag, forteller Martin Hjerkind ved Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning.

God investering

Tanken om å installere solcelleanlegg som strømkilde på det historiske overnattings- og aktivitetsstedet på Hjerkinn ved Dovrefjell er en tanke som har modnet gjennom flere år for Martin Hjerkind.

– Det er noe jeg har gått og tenkt på i flere år. Da strømprisene ble så voldsomme som i fjor, fikk vi gjort noen regnestykker på hva det ville koste. For vår del skal investeringen teoretisk være tjent inn etter 8,3 år. Får vi til det er det en god investering, sier han.

– I tillegg handler det litt om den grønne profilen. Det er litt viktig i disse tider. Siden vi drev og bygde her likevel, fikk vi en fin mulighet til å koble sammen flere av anleggene om vi gjorde dette samtidig.

to perosner monterer solceller på et tak
Solcellepanel på Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning under monterting.

Tre leverandører

Martin Hjerkind gikk en grundig runde før han valgte både type anlegg og leverandør. At han til sluttet landet på Solenergi Norge AS i Folldal, og dermed en lokal leverandør, angrer han ikke på i dag.

– Vi forhørte oss med tre ulike leverandører. To av de andre hadde bindingstid som gjorde at vi forpliktet oss til å kjøpe strøm av dem. Samtidig hadde vi allerede bindingstid med ett års oppsigelse hos vår eksisterende leverandør, så da ble det litt keitete. I tillegg er jeg egentlig ikke så begeistret for bindingstid. Jeg ønsker å bestemme selv hva jeg vil gjøre når jeg har lyst til det, sier Hjerkind.

«For vår del skal investeringen teoretisk være tjent inn etter 8,3 år. Får vi til det er det en god investering»

Martin Hjerkind

Valgte lokalt

Valget falt derfor på Solenergi Norge AS og Folldal Elektro, der bindingstid ikke var noe tema.

– Deres tilbud var faktisk også litt rimeligere enn det fra de to andre leverandørene. I tillegg var de her fysisk og så på taket før de kom med tilbudet. Det er tillitsvekkende når vi vet at det ikke kommer noe i tillegg i prisen på grunn av forhold de ikke kjente til på forhånd.

– Så er det det med å bruke lokale leverandører når det er mulig. Det er bra for næringslivet i bygdene rundt oss og bidrar til verdiskaping som kommer oss til gode senere, påpeker Martin Hjerkind.

God oppfølging

Han er også godt fornøyd med leveransen og oppfølginga etter at tilbudet ble akseptert.

– Anlegget ble montert umiddelbart etter at solcellepanelene kom fra produsenten, og jeg er veldig fornøyd med den jobben som ble gjort. Ikke minst fordi det ser veldig pent ut. Jeg har sett eksempler på det motsatte, men her dekker panelene nesten hele taket, og det er plassert slik at det er pent å se på – ikke en prangende og stygg firkant midt på taket.

Martin Hjerkind synes det er viktig – og at estetikken i det også spiller en rolle.

– Om det går sju eller ni år før investeringen er betalt, vet jeg jo ennå ikke. Men jeg er temmelig sikker på at det vil tikke inn med sparte penger på spart strømregninger fra nå og utover sommeren. Det er den perioden av året vi går inn i nå at vi virkelig vil få se potensialet i dette, understreker han.

Invester i solenergi du også!

Lurer du på hvor lønnsomt det kan være for deg å investere i solenergi?
Kontakt oss på telefon 96002550 eller fyll ut skjemaet her.