Jon Roger halverer strømregninga på gården med solceller på taket

Da strømprisene tok av, måtte bonden på Neslund Gård i Alvdal gjøre alvor av planene om en alternativ energikilde. Nå er samtlige av driftsbygningene dekket av solceller ­– og det gir stor verdi når strømregninga kommer.

På det meste kan solcellene nemlig produsere i overkant av 60 kilowatt med strøm på en god solskinnsdag. Det blir drøye 60 000 kilowattimer gjennom hele året, og gjør at strømkostnadene blir betydelig lavere for Jon Roger Neslund.

– Solcelleanlegget vil gjøre at strømkostnadene halveres, om ikke mer, på årsbasis. Jeg har et jevnt forbruk av strøm gjennom hele året, så dette vil utgjøre mye for meg, sier han.

På gården produserer han slaktegris, bygg og litt havre, i tillegg til å drive skogdrift og jaktutleie. Nå har bonden investert omkring 650 000 kroner i solceller. Med Innovasjon Norge på laget og grønt lån fra banken, vil det nye anlegget på gården være nedbetalt i løpet av seks år. Om strømmen blir dyrere, går det enda raskere.

Jon Roger Neslund foran solcelleanlegg montert av solenergi norge
MÅTTE TA GREP OM STRØMREGNKOSTNADENE: På Neslund Gård i Alvdal produserer Jon Roger slaktegris, og korn som bygg og havre. Den kraftige økningen i strømprisene gjorde at han måtte se på nye løsninger for strømproduksjon. Foto: Klara Skovro Thoresen

Produserer strøm til salg og eget bruk

Jon Roger har bare så vidt begynt å høste energi av solstrålene, og det har enda ikke produsert på en god sommerdag. Anlegget kom i gang i oktober 2022, og da hadde han brukt flere år på å vurdere ulike løsninger for å få ned energikostnadene. Regnestykket hans gikk ikke opp før strømprisene galopperte. Men da prisen for strøm passerte ei krone per kilowattime, fikk Jon Roger virkelig fart på planene om et solcelleanlegg på gården sin.

Og nå, sju måneder ut i driften, er det nesten full produksjon fra solcellene.  

– I mars tok produksjonen seg opp betydelig. Nå er det veldig bra, så hittil følger vi solkurvene og anlegget produserer absolutt som antatt, forteller han.

Jon Roger Neslund følger med på solcelleappen for å se hvor mye han produserer
FØLGER STRØMPRODUKSJONEN NØYE: Med en app på telefonen, kan Jon Roger følge med på solcelleproduksjonen døgnet rundt. På denne solskinnsdagen får han tett oppunder maks utnyttelse av anlegget. Foto: Klara Skovro Thoresen

I april og mai gjorde solcelleanlegget betydelig utslag på strømregninga. Det gjør at Jon Roger ikke bare får strøm til eget bruk, men at han også kan selge en del videre. 

På takene til fjøset, verkstedet og korntørka ligger solcellene vendt mot to ulike himmelretninger – sør og øst. Det gjør at bonden på Neslund får utnyttet så mye som 90 prosent av solgangen.

Selv i de mørkeste vintermånedene, produseres det faktisk strøm – til tross for at det ikke merkes særlig godt, og det ikke blir så mange kilowattimene av det. På en god februardag var produksjonen oppe i 99 kilowattimer.

Solcelleanlegget på Neslund Gård er levert av Solenergi Norge.
SAMLER SOLSTRÅLER: Solcelleanlegget på Neslund Gård er levert av Solenergi Norge. Solcellene ligger på taket av tre driftsbygninger – og i forskjellige himmelretninger. Det gjør at de får 90 prosent av solgangen på gården. Dronefoto: Rune Skogheim

Solceller krever lite vedlikehold

Lavere strømkostnader er den største fordelen for Jon Roger, men solceller er også enkle i drift. Anlegget krever lite vedlikehold. Det går gjerne 20-25 år før han trenger å tenke på å gjøre noe med solcellene på taket.

Anlegget er levert av Solenergi Norge og montert av Folldal Elektro. Pris var utslagsgivende for valg av leverandør.

– Jeg tok en runde for å sjekke priser, og Solenergi Norge kom best ut. De hadde en fornuftig pris og er leveringsdyktige. Alt har gått på skinner, og de har vært veldig behjelpelige med utforming, beregninger og i prosessen med montering, sier han.

Tekst og foto: Klara Skovro Thoresen
Dronefoto: Rune Skogheim

Jon Roger Neslund følger med på solcelleappen for å se hvor mye han produserer, med solcelleanlegget på taket i bakgrunnen