Bærekraft, sjølforsyning – og lønnsomhet

Som bonde er Arnt Tilset på Oppdal opptatt av både bærekraft, miljø og sjølforsyning. Når det kunne kombineres med penger spart, var valget om å installere solcelleanlegg på taket enkelt.

arnt-tilset-solceller-solenergi-norge-3
Montering av solceller hos bonden Arnt Tilset

Nøkkeltall:

  • Investering: 475.000.- eks.mva
  • Solcellepanel: 156 stk 325 Wp
  • Solcellepanelet produserer: 42938 kWh
  • Installert effekt: 50,7 kWp
  • Redusert C02 utslipp: 20168 kg/år

*Dette er helt realistiske beregninger gjort for kunden i 2021. Kostnader og støttesatser kan ha endret seg siden beregningene ble gjort.


– Økonomien var utslagsgivende for mitt valg. Med dagens strømpriser er det gull verdt å få ned strømkostnadene, sier Tilset.
 – Vi i landbruket opptatt av miljøet, av bærekraftig drift og høy grad av sjølforsyning. I dette tilfellet oppnår vi alt dette, og det er jo utelukkende positivt.

 Tilset forteller videre at nysgjerrighet og interesse for strømproduksjon med solceller også var en medvirkende årsak til at han gikk i gang med prosjektet.

God pris – god oppfølging

Det var slett ingen tilfeldighet at han valgte Solenergi Norge AS som leverandør da han først gikk i gang. Bekjentskapet med daglig leder Ole-Martin Håtveit var selvsagt en faktor som spilte inn.

 «Den viktigste grunnen til at jeg valgte Solenergi Norge AS var likevel at de var mest prisgunstig pr. kilowatt produsert.»

Arnt Tilset

Han ble også kontaktet av andre leverandører, og hentet inn flere tilbud, men ingen kunne matche det han fikk fra Solenergi Norge.

Det handlet om mer enn pris for oppdalsbonden. Samarbeidet i forbindelse med bygging, oppstart og oppfølging i etterkant er andre viktige faktorer, som han syns Solenergi Norge leverte godt.

 – Anlegget ble satt i drift i juni 2021, og i startfasen opplevde vi litt trøbbel med at hovedsikringen stadig gikk fordi vi produserte for mye strøm. Da var leverandøren raskt på plass, byttet hovedsikringen og fikk alt i orden, sier Tilset. Etter det har alt fungert knirkefritt.

Gunstig finansiering med grønt lån

– Jeg angrer absolutt ikke på denne investeringen. Selv om jeg bor litt i «feil fylke» med tanke på strømprisene nå (billig strøm i Trøndelag, red. adm.), så vil dette svare seg. Jeg fikk gunstig finansiering med grønt lån i lokal bank, og samtidig er det ingen grunn til å tro at strømmen blir billigere framover, sier Tilset.
– En ting er strømprisen. Noen annet er at jeg også sparer nettleien på den strømmen jeg produserer sjøl. Der ligger mye av besparelsen.

Med under ett års drift er det for tidlig å trekke bastante konklusjoner, men tendensene så langt tyder på at anlegget vil ha en årsproduksjon tilsvarende forventningene.
– Jeg var forberedt på at det ikke vil bli produsert noe i desember og januar. Men det ser veldig lovende ut i februar i mars, og vi står foran de store månedene april, mai, juni og juli. Det ser bra ut.